Begraafplaats Mikao Usui

Een bezoek aan het graf van Sensei Mikao Usui

Enkele jaren geleden heb ik een bezoek gebracht aan het graf van Sensei Mikao Usui in Tokyo, Japan. In een stad met meer dan 13 miljoen inwoners is het nog niet zo simpel om even zo’n bezoekje te brengen aan iets wat de Reiki wereld een nieuwe wending heeft gebracht, namelijk de ontdekking van het graf door o.a Frank Arjava Petter. Vanaf de luchthaven kun je het beste, ondanks veel overstappen, met de metro je weg vinden naar het Toyotama-district naast het "Shin-Kõenji station”.  ( Foto1) Zodra je het metrogebouw uitloopt sta je in een drukke straat waar je rechtsaf het voetpad volgt. Na een kleine 1,5 km lopen over het voetpad waar ook fietsers rijden, het is opletten geblazen, sla je rechtsaf een smalle straat in waar opeens een begraafplaats opdoemt met daarbij de Saihoji Shinto Tempel.
Zoals alle Shinto gebieden heeft deze ook een soort Poort. (Foto 2)
Eenmaal binnen zie je een prachtige tuin met uiteraard een mooie Kwan Yin Boeddha, een grote belklok en andere symbolen.
Een grote plattegrond geeft in het Japans aan waar iemand begraven is. (Foto3)
De begraafplaats is groot en is duidelijk in vakken ingedeeld. Op de foto zie je met een hand aangegeven waar het graf van Usui Sensei is.

Als je een graf bezoekt in Japan bereid je je voor door één of meerdere bossen bloemen te kopen (zonder doornen), en goede wierook. Aan het begin van de begraafplaats is een huisje met daarin bamboe emmers met familie namen erop geschilderd. (foto 4) Je neemt hier het emmertje van de familie Usui mee gevuld met water en sponsjes die daar ook liggen. ( foto 5)

Dan loop je richting het graf van Usui Sensei. Het is gebruikelijk om slechts zacht te spreken of liever helemaal niet. Indrukwekkend is het om al die graven te zien. Kleine maar ook hele grote graven met mooi steenhouwwerk wisselen elkaar af. (Foto 6)
Het graf van Usui Sensei is redelijk groot, maar opvallend is de grote gedenksteen die aan de zijkant naast het graf staat.

Nu begint het ritueel wat velen in Japan doen. Een bos Japanse wierook wordt aangestoken en hiermee loopt iemand rond bij het graf maar ook aan de zijkant, de achterkant en een klein gedeelte van het pad worden bewierookt.  De lucht, de omgeving wordt zo gezuiverd van negatieve energieën.
De bloemen plaats je in de aanwezige vazen en alle aanwezigen beginnen blaadjes, takjes en ander rommel op te ruimen bij het graf. Dan komt het emmertje naar voren en met een vochtige spons ga je het graf schoonmaken. (foto7) Iedereen die aanwezig is doet dit, ook al is het graf al tien keer schoongemaakt. Dit doe je uit respect voor, en ter ere van de overledene.

Het graf van Usui Sensei is van een donker grijs gesteente met een soort zuil waarop zijn naam is geschreven. Aan de voorzijde is een ronde boogsteen die dient als wierookhouder. Hier wordt de wierook ingelegd die over is na het rondlopen. De hoeveelheid zorgt dat het nog lang brand. (Foto 8)

Aan de rechterzijde van het graf staat de grote gedenksteen met een indrukwekkende inscriptie geschreven in het oud-Japans, geplaatst door de Japanse Usui Reiki Ryoho organisatie, de Reiki leerlingen van Usui Sensei. ( zie foto 9)
De vertaling van de tekst kun je in zijn geheel lezen in het boekje "Het Reiki vuur” op blz 32-33 van Frank Arjava Petter. Enkele nieuwe opvattingen over de tekst heeft Petter verduidelijkt in "Dit is Reiki”

Door de ontdekking van het graf van Usui Sensei weten we nu dat Usui werd vervuld met de Reiki energie op de burg Kurama (Kyoto)

Jaap Pol
 Mikau Usui gedenksteen
 
Graf Sensei Mikao Usui, Tokio Japan
 copy right foto Jaap Pol Reiki centrum Noord-Nederland
563743 bezoekers (906472 hits) sinds 30-6-2007
Powered by webXpress